Cinsel İsteksizlik

Cinsel isteksizlik (firijit) erkek veya kadında cinsel fantazi ve etkinliklerde bulunma isteğinin azalması veya hiç olmaması durumudur. Hatta cinsellikle alakalı düşünce ve fantazilerden tamamen uzaklaşma durumudur. Cinsel isteğin azalması, ilişkilerde zorluklara sebep olmakla birlikte, zamanla aile bağlarının kopmasına kadar gitmektedir. Doğru tanı, tetkik ve tedavi yöntemleri ile, tedavisi mümkündür.


Cinsel İsteksizlik Nedir?

Cinsel isteksizlik günümüzde, erkek ve kadınların gerek yaşam koşulları, gerek psikolojik nedenler, bazı durumlarda da, fiziksel ve hormonal sebeplerden ötürü görülmektedir.Sağlıklı ve düzenli ve bir cinsel yaşam, birlikteliklerin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için önemlidir.

Bir çok hasta, zamanla cinsel aktiviteleri bitirip, cinsel fantazi, cinsel düşünceler ve cinsel cinsel içerikli rüyalardan tamamen uzaklaşmaktadır.

Cinsel isteksizlik, cinsel arzu azalması, cinsel soğukluk, cinsel haz eksikliği gibi bazı isimlerle de anılmaktdır. Tıp dilinde ise (Frijit Olma veya Frijidite” olarak anılmaktadır.

Bir çok frijit hasta sorunlarını dile getirirken, ”cinsel hiç aklıma bile gelmiyor, eşim dokunmasa, yapmayı bile düşünmüyorum. Cinsellik benim için bir işkenceden ibaret” şeklinde söylerler. Çoğunlukla eşlerin ısrarları üzerine, cinsel terapilere başvurulur.

Cinsel isteğin azalması, zamanla kişiler arası ilişkilerde, ciddi zorluklara sebep olarak, belirli zorlukları da beraberinde getirir. Son yıllarda cinsel sorunların başında gelen bu hastalık, Psikiyatride, Cinsel uyarılma bozukluğu, Cinsel istek ve ilgi bozukluğu sınıfında yer alır.

Cinsel İsteksizlik (Frijit) Nasıl Teşhis Edilir?

Cinsel isteksizlikte en önemli teşhislerden birisi, hastanın öyküsüdür. Bu noktada, kişinin yaşam koşulları, yaşı bir çok etken göz önünde bulundurularak, cinsel isteğin zamanla mı azaldığı, yoksa hiç var olmadığı kanısına varılır. Hasta öyküsünde, belirtilen sağlık problemlerinin, cinsel isteksizlik olarak adlandırabilmek için, bu sorunun en az 6 aydır devam ediyor olması gerekir.

Daha sonra fiziksel olarak bir sorunun olup olmadığını kesin teşhis edip, nedenlerin saptanmasında kesin kanıya varmak için, kadınlarda jinekolojik, erkeklerde ürolojik değerlendirme önemlidir. Bazı durumlarda bir takıp laboratuvar testleri de istenebilir. Bu sayede hastalığın tedavisinde, ciddi yol alınır.

Cinsel isteksizlik yaşayan bir çok hastada en çok görülen sebeplerden biri de uyarılma problemidir.

ŞİMDİ RANDEVU ALIN

Cinsel uyarılma bozukluğu nedir?

Cinsel uyarılma, görme, tatma, dokunma, işitme ve koku ile beyinde başlayan heyecan ve cinsel dürtü, omurilik aracılığıyla, genital bölgeye ulaşarak, bu bölge de kan akışını artmasını sağlar. Bu sayede kadınlarda vajina da ıslaklık, erkeklerde ise peniste sertleşme ve büyüme gerçekleşir. Bu sürece Cinsel Uyarılma denir. Karşı cinste, bu duruma karşılık verirse, cinsel ilişki devam eder. Cinsel isteksizlik yaşayan hastaların bir çoğunda görülen, temel sorun, cinsel uyarılmadır.

Cinsel İsteksizlikte Hormonal Sebepler

Cinsel arzu ve davranışlar, hormonlarla ilgilidir. Kadınlarda,menopoz, emzirme, gebelik, adet dönemleri gibi bir çok durumda, hormanları sık sık değişmektedir. Cinsel isteği başlatan hormon, testosteron dur. Ayrıca beynimizdeki oksitosin, melanokortin, estrojen, norepinefrin, progesteron gibi bazı hormonlar da etki oluşturur. Prolaktin, serotonin, opioidler, gibi bazıları negatif etkidedir. Cinsel yaşamın sağlıklı olması için tüm bu hormonların belirli bir dengede olması gereklidir. ("Tipping Point Model").

Cinsel isteksizlik (soğukluk) farklı cinsel problemleri de beraberinde getirir mi?

Cinsel isteksizlik sorunu yaşayan hastaların bir çoğunda, orgazm olamama (anorgazmi) veya vajinal kuruluk gibi sorunlara da yol açar. Cinsel isteksizlik yaşayan kadınlar da görülen bir diğer sorun ise, cinsel hazdır.

Bir çoğu cinsel uyarılmada, çok az haz alırlar veya hiç almazlar. Bir çok hastada ön sevişme dahi, gereksiz gelmektedir. Bu ve buna bağlı bir çok nedenden ötürü, cinsel isteksizlik sorunları zamanla orgazm güçlükleri, hiç istememe ve cinsellikten tamamen uzak durmaya yol açar.

Cinsel isteksizlik nedenleri nelerdir?

Cinsel isteksizlik sorunu yaşayan hastalar genel olarak değerlendirildiğinde, çoğunun temelinde psikolojik nedenler yatmaktadır. Bilim insanları bu konularda değerlendirmelerini yaparken; Katı dini inançlar, kişilik ve cinsel kimlik seçimleri, cinsel fobiler, cinsel sapmalar, gebelik korkuları, depresyon, eşin kaybı, yaşla ilgili endişeler gibi, daha sayabileceğimiz onlarca neden vardır.

Hastalarda rastladığımız en sık nedenlerin arasında ise, ikili ilişkilerdeki farklılıklar, evlilik çatışmaları ve en önemlisi, eşe olan ilginin kaybolmasıdır. Kişiler arasında ki iletişim kopukluğu, farklı düşünce ve kişilik farklılıkları, geçmişten gelen öfke ve kırgınlıklar, pasif-agresif yaklaşımlar ile cinsel arzı ve aşk duygularını, bir araya getirememe gibi nedenler söz konusudur.

Çiftler arası yaşanılan sorunların haricinde, bireysel olarak, geçmişte yaşanmış, cinsel taciz, tecavüz, çocuklukta yaşanmış, ensest ve suistimaller, gençlik yıllarında yaşanan her türlü cinsel travmalarla birlikte, kadınlarda az da olsa zorlu geçen doğum, ağrılı ve acılı jinekolojik muayene ve müdahaleler, düşük, kürtaj gibi sebeplerde cinsel isteksizliğin nedenleri arasındadır.

Bunların yanı sıra, Maddi sıkıntılar, iş veya sosyal hayattaki olumsuzluklar nedeniyle, stres, kronik rahatsızlıklar, sürekli kullanılan bazı ilaçlarla birlikte, erkeklerdeki gizli eş cinsellik de kadına karşı cinsel isteksizlik sebebidir.

Erkek hastalarda sık görülen, sertleşme sorunları, cinsel isteksizlik ve erken boşalma problemleri de, kadınlarda cinsel isteksizlik sebebi olabilir. Farklı bir şekilde anlatacak olursak; Kadın cinsel sorunları erkek eşleri, erkek cinsel sorunları da kadın cinsel sorunlarını doğurmaktadır.

Vajinismus ile cinsel isteksizlik

Vajinismus tedavisi için başvuran hastalarımızda en sık rastladığımız konulardan birisi, vajinismus hastalarının sorunu zamanla cinsel isteksizliğe dönüşmektedir.. Bazı durumlarda ise, başlangıçta beri var olan cinsel isteksizlik sorunu vajinismus hastalığı ile beraber seyreder. Bu hastaların tedavisi zordur. Bu yüzden öncelikle cinsel isteksizlik tedavi edilmesi, daha sonra, vajinismus tedavisine geçilmelidir. Öncesinde yapılacak vajinismus tedavisi, hastalarda ciddi cinsel travmalara sebebiyet verir.

Cinsel İsteksizlik Tedavisi

Cinsel isteksizlik tedavisi, bir çok değerlendirme, tanı ve teşhis sonrası, sebebin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılır. Hasta değerlendirilmesi sonrası, evlilik terapileri, çift ve grup terapileri de uygulanmaktadır. Kadınlarda öncelikle jinekolojik muayene, erkeklerde de ürolojik muayene gereklidir.

Kadınlarda muayene esnasında genital organın anatomisine bakılır. İlişki esnasında ağrı yaratacak bir sorunun olup olmadığına bakılır. Bazı genital rahatsızlıklar sebebiyle, gelişen cinsel ilişkide ağrı ve acı durumları, zamanla cinsel isteksizlikle gelişebilir.

Erkek hastalarda ise ürolojik muayene sonrası, bazı hormon testleri ve bazı tahliller istenebilir. Hormon eksikliği olan hastalarda takviye son derece önem arz etmektedir.

Testosteron düşüklüğünde hormon takviyesi sağlanır. Prolaktin yüksekliğinde ise, düşürücü ilaçlar verilmektedir.

Cinsel soğukluk tedavi edilmezse…

Cinsel isteksizlik (frijidite) tedavi edilmediği durumlarda, hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Tedavisi genel olarak zordur. Ancak imkansız değildir. Uygulanan yöntemler arasında, en sık davranışsal ve bilişsek cinsel tedavi ve terapiler bulunmaktadır.

İletişim Formu